poniedziałek, 9 września 2013

Podwójny wpis kulinarny

Bakłażan faszerowany fetą to smaczne jesienne danie, które zaspokoi gust starszych i młodszych.



Do przygotowania potrzebne są:
- bakłażany
- ser feta
- natka pietruszki
- odrobina oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Wydrążone bakłażany faszerujemy fetą i wsadzamy do piekarnika na 30 minut, albo i więcej. Aż się będą wydawać gotowe. Prawda, że proste?



Oraz przysmak naszej rodziny - mięso i marchewka z piekarnika. Mięso dowolne, my akurat zrobilismy pierś indyka faszerowaną żurawiną i natartą ziołami z balkonu. A do tego ulubiona marchewka: pocięta na cienkie plasterki, zalana sokiem pomarańczowym, obsypana tymiankiem, polana miodem i potraktowana masłem. W piekarniku jakieś 40 minut lub dłużej, w zasadzie może siedzieć tyle, co mięso... Do pieczenia przykryć. Mmmm... Polecamy!



Aktywna pomoc dziecka u nas ujawniła się przy wyjadaniu marchewki i fety jeszcze przed pieczeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz