czwartek, 28 sierpnia 2014

Fenkuł i ouzo

Nie bardzo lubię anyż i jego posmak, nie mówiąc już o wódkach smakowych takich jak bułgarska mastica czy ouzo, ale w tym daniu w ogóle one mi nie przeszkadzają! I jest to pyszny i elegancki makaron, który zaspokoi najwybredniejsze gusta.








Do przygotowania tego sosu potrzebne są:
- serek mascaropne
- łosoś wędzony (lub inna wyrazista ryba)
- fenkuł (i nać, i bulwa)
- chlust ouzo (lub innej wódki anyżowej)
- czerwony pieprz ziarnisty







Bulwę fenkuła kroimy w drobne paski i podduszamy go z odrobiną wody jakieś 4-5 minut, dodajemy serek mascarpone i mieszamy, chlustamy ouzo, dodajemy soli i pieprzu do smaku i czekamy kolejne kilka minut, aż sos zacznie wrzeć, a alkohol z ouzo wyparuje, zostawiając jedynie anyżowy posmak.


Do tak przyrządzonego sosu wrzucamy makaron ugotowany uprzednio al dente. Całość posypujemy posiekaną nacią fenkułową i lekko roztartym (a nie zmiażdżonym) czerwonym pieprzem (to warunek konieczny, żeby ta potrawa smakowała tak, jak należy!)


Piękna, kolorowa i smaczna potrawa lubiana także przez dzieci.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz